Türelem vagy türelmetlenség

Türelem vagy türelmetlenség

„Türelem, rózsát terem.” – tanultuk gyermekként a közmondást.
„A türelmes embernek nincs naptárja, se órája, főleg stopper órája.” – konstatálta Müller Péter.
„A türelem a szeretetbe vésődő kövület, mely boldoggá teszi lelked.” – magyarázza egy aforizma.

A türelem kibillent állapota a türelmetlenség, idegesség, feszültség. Mindannyian tudnánk hétköznapi példákat említeni, hogy vajon mely esetben válhat látványossá az a “határvonal”, amely türelmünk határát jeleníti meg. Hogy mi a kiváltó ok, minden esetben és mindenkinél egyéni.

Alapvetően türelmes embernek tartanak. Hogy én annak tartom e magam, más kérdés, hiszen mindenkinek más a viszonyítási alapja a saját megítélésemhez képest.
A türelem sok összetevőből áll. Ezek közül egyik kiemelkedő eleme az őszinte szeretet, míg a másik a lojalitás. Mindkettőre érdemes figyelnünk, és életünket erre “beállítani”. Az önzetlen szeretet gyakorlásához adnunk szükséges. Mit? Törődést, biztonságot, bizalmat, hitet, és így tovább. Kinek? Akik körülöttünk vannak és akiknek csak megtehetjük. A lojalitást táplálja a becsület, egyenesség, megbízhatóság, empátia. 

Ma, az emberek többsége kibillent érzelmek tömkelegével találkozik egy nap leforgása alatt, melyekben a fentieket nehezen találja meg, ezért ezt nem egyszerű kezelni.
Rengeteg olyan hivatás van, ahol kiemelten szükséges (lenne) a türelem. Ezek többnyire az egészségügyi és a szociális szférában vannak, de ahol nélkülözhetetlen a közvetlen kapcsolat, ott bizony mindenütt szükséges nagy fokú türelmet gyakorolni. Ezek a hivatások megkívánják a lojalitást, az ember tiszteletét, az együttérzést és az ember-szeretetet. Akik szakmájukban természetükre és sorsfeladatukra nézve tökéletes helyen vannak, még esetükben is „elszakadhat olykor a cérna”. Az elszomorító tény azonban, hogy a fentebb említett területeken olyan emberek is dolgoznak, akiknek adottságaik nem a választott vagy vállalt munkakörben betöltött szerepüket erősítik, ezért „türelem faktoruk sem szökik az egekbe”. Például: egyedül végzett munkához vannak adottságai, ehelyett nővérként dolgozik egy kórházban. Mi történik ebben az esetben? Mivel tehetségét, tulajdonságait nem tudja kamatoztatni és mások javára használni, ezért türelme sem lesz mások irányába. Legfeljebb annyit tehet, hogy egy ideig elfojtja valódi énjét, mert igyekszik megfelelni annak a képnek, amit az adott munka elvár. Ezzel azonban nem csak másoknak, de magának is árt.

Ha nem találjuk meg az adottságainkhoz megfelelő tevékenységi körünket, a türelmetlenség „megmérgezheti” életünket, mert rendkívül stresszes helyzeteket hozhat, amely rombolja a lelket, a helyes önértékelést, a kapcsolatokat és számtalan betegség forrásaként köszön vissza. Ezért célszerű fölismerni és megvizsgálni azokat a helyzeteket, amikor rendszeresen türelmetlenséggel, feszültséggel, ingerültséggel reagálsz, hiszen ebből azonnal megtudhatod, hogy tulajdonságaid mely helyzetekben nem tudnak kibontakozni, ezért hol, milyen életterületen célszerű változtatnod. Változtatás nélkül hosszú távon egyszerűen lehetetlen megtalálni az egyensúlyt. Egy személyiség és sorselemzés rávilágíthat erre. A stresszlabda vagy a levendula illóolaj kevésnek fog bizonyulni.

 

[fblike]

A figyelem felkeltésén túl….

Ismét este van. A kis kétéves éppen álmait szövögeti, édesdeden szuszog az ágyában. Megnyugszom, hisz csodálatos kincsem egy – egy apró félmosolyt ereget álombéli barátainak. A kislámpa fényénél, az ágyon ülve halkan ütöm csendesen zúgó laptopom billentyűzetét, nehogy álmába váratlan fordulatot hozzak a külső zajokkal. Annyi mindent szeretnék írni, annyi mindent szeretnék közölni a világgal, ... Olvass továbbA figyelem felkeltésén túl….

Close