Asztrológia az étkezésben 2. rész

Asztrológia az étkezésben 2. rész

Szimbolikus táplálkozás a mindennapokban 

2. rész 

Az előző részben szerdáig ismerhetted meg az ételek és növények besorolását. Ha lemaradtál volna róla, kattints ide! 

Nézzük a hét következő napjait: 

Csütörtök, a Jupiter napja:

Ezen a napon olyan ételekkel érdemes azonosulnod, melyek bőségesek, energiával töltenek föl, de kényeztetnek is ezért bátrabban fogyaszthatsz egy kicsit nagyobb mennyiséget az átlagosnál. Fontos a nagyobb mennyiségű energia bevitel, hogy hétvégéig lendületes maradj, és majd bírd a szombati edzést vagy a hétvégi partit. A zsíros, olajos, édeskés ételek, a tejszínek, és a zsírosabb tejtermékek a nap elveinek teljességgel megfelelnek. Nem kell aggódnod, mert szervezeted a tartalmasabb ételeket is maradéktalanul föl tudja dolgozni, nem raktározza el. Fogyaszthatsz tejszínes, mézes, krémes és zsíros süteményeket, pékárut is. A cukrászdákban kapható édességek nagy része ilyen, ezért csütörtökön kényeztesd magad habos forró csokival és egy szelet sütivel. Ehetsz csokoládét is. Desszertnek kelesztett tésztaféléket is választhatsz.
A szervezet regenerálása a Jupiter feladata, amit testünkben a máj képvisel. Ezért a naphoz társítható gyógynövények regenerálják a szervezetet, görcsoldó, méregtelenítő hatásúak. Ilyen például a gyermekláncfű, agavé, ginseng, vérehulló fecskefű, libapimpó, pitypang, borágó, lórum, izlandi zuzmó, húsos som, szantálfa, árnika, len, kövirózsa, hársfa. Gyógyteádat ízesítheted mézzel is. A Jupiter növényeit a következőkről ismerheted föl: levelei dúsak, nagyok, bőrszerűek. Növényei, zöldségei többnyire édeskések, mint például az alma, sárgabarack, gesztenye, csipkebogyó, áfonya, füge, körte, cékla, rebarbara, spárga, spenót, sóska, paraj, padlizsán, paradicsom, dinnye, tök. Fűszerei a szerecsendió, gyömbér, rozmaring, szegfűszeg, citromfű, bazsalikom. A húsokat tekintve szintén gazdag a kínálat. Fogyaszthatsz sertés, marha és borjúhúsból, májból, halból vagy „tenger gyümölcseiből” készített ételt, melyet vágj nagy darabokra vagy egészben készítsd el, hiszen a bőséget minden nagy alakú étel szimbolizálja. A töltött és zsírosabb fogások sem maradhatnak el, mint például a töltött csirkecomb, egészben sült liba, kacsa vagy pulyka, töltött padlizsán, lángos, tócsni, fánk, de ehetsz rakott ételeket, és sajtos, illetve tejszínes finomságokat is. Csütörtökön a pürésítés rendkívül célszerű eljárás. Például jól esik a burgonyapüré, a sóskamártás, de turmixolt főzelékeket is ehetsz. A hússzeletek grillezése vagy a szalonnasütés szintén jó erre a napra.
A nap színeivel, a lilával vagy a bíborral is földobhatod a hangulatod és lehetsz energikus. Mivel ez a nap a bőségről és a regenerálódásról szól, edzésre vagy kemény fizikai munkára nem a legalkalmasabb.

 

Péntek, a Vénusz napja:

A napot az édeskés íz határozza meg. A csütörtöki nehéz ételek után ehetsz cukros ételeket, de csak akkor, ha csütörtökön nem tetted. Vigyázz az arányokra, mert itt kevésbé fogsz tudni határt szabni a mennyiségnek! Édességet, szépen formázott csokoládét (bonbont) jégkrémet, fagylaltot pénteken tehát fogyaszthatsz, hiszen a szervezeted le tudja bontani, így nem hizlal. Ebédedet a szénhidráttartalmú ételek illetve a gyümölcsök határozzák meg. A cukor rendkívül jól kihozza nagyon sok étel ízét, ezért a mesterszakácsok sok ételbe használják. A tésztaételek általában édeskések és laktatóak. Ilyen például a máglyarakás, aranygaluska, vagy a mákos guba. A gyümölcsök különösen hasznosnak bizonyulnak szervezeted számára, ezért készíts gazdag gyümölcssalátát és zamatos gyümölcslevest, amit lehetőleg az alábbi alapanyagokból válogass össze: eper, barack, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy, szamóca, málna, szeder, alma, kivi.
Az édes ízt adó zöldségeket is bátran fölhasználhatod. Ilyen például a bab, bodza, csicsóka, gesztenye, árpa, rozs, galagonya, lencse, édesburgonya. A Vénusz gyógynövényeit formás külsejükről és fehér, rózsaszín vagy kék színükről ismerheted föl. Alkalmazásuk többszörösen jótékony. Egyensúlyba hozzák a szervezeted működését, vízhajtó tulajdonságuk révén segítik a veseműködést és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Ezért teakészítésnél a következőkből válassz: cickafark, aranyvessző, bojtorján, árvacsalán, lándzsás útifű, vérehulló fecskefű. martilapu, aszat, aranyvirág, csengettyűke, medveszőlő, csobormenta, szappanfű, orvosi veronika, fagyal, lucerna. A nap fűszere a koriander és a vanília. Ha húsételeket szeretnél enni, szárnyasokat is érdemes választani.

 

Szombat, a Szaturnusz napja:

A Szaturnusz növényei hűtő és összehúzó hatásúak, illetve lázcsillapító, gyulladásgátló, vérzéscsillapító hatásuk is van. Ha izomlázad van, bátran válassz közülük. Gyógynövényei: benedekfű, varjútövis, pásztortáska, fekete nadálytő.
Ezen a napon elsősorban sóval érdemes fűszerezni, hiszen a nap szimbóluma az egyszerűségről, a keretekről és a visszafogottságról szól. Ízek tekintetében a kesernyés vagy fanyar ízek a legmegfelelőbbek. Növényei a birs, burgonya, kökény, len, körte, dió, naspolya, cékla, fekete retek, spenót. Ezen a napon érdemes kockára vágni az ételeket. Színeket tekintve a teríték legyen sötét, vagy régies (a ruhádban is megjelenhet). Ezt elérheted egy régi kanállal is. Mindenképp a visszafogottság legyen jellemző a napra. Így ha sportolsz vagy mozogsz, kitartó leszel benne. Minden régi, hagyományosnak mondott, vagy egyszerű étel is ehhez a naphoz tartozik. Ilyen lehet egy gulyásleves, vagy egy egyszerű krumplis étel is, például a paprikás krumpli, krumplis tészta, lecsó vagy egy egyszerű, úgynevezett parasztreggeli. Az előző napról megmaradt ételeket is bátran fogyaszthatod, legyen az bármi, ami 1-2 napja a hűtőben van. A hideg ételek, pl. szendvicsek is jellemezhetik a napot. A tartósított ételeket is lehet fogyasztani, de csak ritkán egyél ilyet, mert az, az energiáidat „lezárja”. Minden olyan étel is megfelelő, ami valamilyen bundában van (rántott húsok, rántott sajt, hortobágyi palacsinta), vagy töltött (töltött káposzta, töltött paprika). Ha ezen a napon kicsit kevesebb mennyiséget fogyasztasz a megszokottnál, nem fogja zokon venni a szervezeted. Böjtölésre is alkalmas a szombat.

 

Vasárnap a nap napja:

A Nap növényei különösen az immunrendszert és a szívet erősítik. Ha lehet, ezen a napon ne sportolj, inkább gyűjts erőt a többi napra. A Nap színe a sárga.
Fűszerei: babér, fahéj, vanília, szerecsendió, sáfrány, lestyán, boróka, rozmaring, kurkuma, szegfűszeg, gyömbér, mustár. Gyógynövényei: árnika, kamilla, körömvirág, orbáncfű, szemvidítófű, bodza, galagonya. Ezek valamelyikéből érdemes teát készítened, hogy az immunrendszered erős és ellenálló legyen. A nap zöldségei, gyümölcsei: kukorica, búza, sárgaborsó, mandula, napraforgó, citrom, narancs, őszibarack, szőlő. Minden sárgás ételt jól föl tudja dolgozni a szervezeted. Ilyen például a húsleves, sárgaborsó leves, főtt kukorica. A rántott hús az aranysárga panír miatt szintén fogyasztható. Folyadéknak válassz citrusosat, például limonádé, bodzaszörp, narancslé.
Vasárnap, ha lehet, minden kör alakú legyen a Nap szimbóluma miatt. A kenyér is a Napot képviseli, mert búzából készül, ezért erősít. Ha szereted, akkor kalácsot is ehetsz reggelire. A búzából úgy is lehet kenyeret készíteni, hogy nem sütik meg, hanem egy kőre kiteszik a napra a tésztát. Persze élesztő nincs benne, csak különböző magvak. Ez a „napkenyér”. Nyár van, ezért ki lehet kipróbálni. Vasárnap bármilyen gabona fogyasztása emeli a szervezet energiaszintjét. Ezen a napon érdemes a családot előtérbe helyezni és együtt étkezni. Ha az ünnepi terítéket is előveszed, a látvány is örömmel tölt el. 

 

Érdemes figyelni a táplálkozás mennyiségére is, ha igazán jól szeretnéd érezni magad. Ma akár kétszer – háromszor is nagyobb mennyiséget eszünk meg annál egy nap leforgása alatt, mint amennyire ténylegesen szükségünk lenne. A legegyszerűbben úgy tudod megállapítani, hogy főétkezésnél mennyi szilárd ételre van szükséged, hogy ökölbe szorítod a kezeidet, majd a két öklödet egymás mellé teszed olyan módon, hogy a behajlított ujjaid az ujjperceknél egymáshoz simuljanak. Amennyiben a teljes ebédedet többnek látod a két összetett öklödnél, akkor azt már nehezen emészti meg a gyomrod, mert nagyobb mennyiség, mint amennyit be tudsz fogadni. A leves többek között azért is szükséges, hogy előkészítse a gyomrot a főétkezésre, de sokszor már a levessel jóllakunk. Részben ez annak is köszönhető, hogy a magyar konyha levesei többnyire nagyon sűrűek és kalóriadús alapanyagokból állnak, másrészt nagyobb mennyiségekhez szoktatott hozzá minket a társadalom. Már az óvodában is mindent meg kellett enni, hiszen csak akkor lehettél az angyal. Egy tányér levesnek mindössze egy 1,5 – 2 dl-es pohárnyi mennyiséget kellene jelentenie főként abban az esetben, ha nem egyedüli főétel. Érdemes megtalálni az arany középutat mind a mennyiség, mind az ételek összetétele tekintetében. Természetesen mindannyian teljesen egyéni sajátosságokat hordozunk és más – más élethelyzettel bírunk, ezért előfordulhat, hogy néhány étellel nem tudunk azonosulni, mert nem fog jól esni vagy gyomorsavat okoz. Az étkezés és az ezzel kapcsolatban felfedezett problémák mind jelzésértékűek, hiszen táplálkozásunk az egyik legegyszerűbb, leghétköznapibb mutatója annak, hogy az életünkben mit és hogyan lenne célravezető megváltoztatni. A születési képlet elemei megadják a válaszokat az ételek szintjén kirajzolódó problémákra, mindemellett a sorskérdésekben fölmerülő gondokra, diszharmonikus helyzetekre is. Az étkezések során nagyon sok információt tudhatunk meg nem csak a személyiségről, hanem az élethelyzetében létrejött problémákról is. Ezt a diszharmóniát a személyes horoszkópképlet ismeretében át lehet alakítani, meg lehet oldani. 

Köszönöm, ha írásaim iránti érdeklődésed kifejezed azzal, hogy föliratkozol hírlevelemre.

[fblike]

Szólj hozzá!

Asztrológia az étkezésben 1. rész

Szimbolikus táplálkozás a mindennapokban 1.rész A hétköznapok során étkezésünket célszerű tudatosan összeállítani. Hogy miért? Az ételek, illetve az ahhoz szükséges alapanyagok szimbolikus elvek szerint becsoportosíthatóak különböző tulajdonságaik alapján, csakúgy, mint minden más az életünkben. Amennyiben egy adott napon a nap szimbólumának megfelelő ételt viszünk a szervezetünkbe, azzal az étellel, sokkal inkább azonosulni tud szervezetünk, ezért ... Olvass továbbAsztrológia az étkezésben 1. rész

Close