Asztrológia az étkezésben 1. rész

Asztrológia az étkezésben 1. rész

Szimbolikus táplálkozás a mindennapokban

1.rész

A hétköznapok során étkezésünket célszerű tudatosan összeállítani. Hogy miért? Az ételek, illetve az ahhoz szükséges alapanyagok szimbolikus elvek szerint becsoportosíthatóak különböző tulajdonságaik alapján, csakúgy, mint minden más az életünkben. Amennyiben egy adott napon a nap szimbólumának megfelelő ételt viszünk a szervezetünkbe, azzal az étellel, sokkal inkább azonosulni tud szervezetünk, ezért egészségünkre, vitalitásunkra, lelkünkre és kapcsolatainkra is kedvező hatással lesz. Nézzük, hogy mely növények, fűszerek, ételek tartoznak a hét napjait is képviselő bolygókhoz. A leírás nem teljes, de használható képet és ötleteket ad egy heti étrend összeállításához.

 

Hétfő, a Hold napja:

A Hold uralma alá tartozó növények hűtik a szervezetet, vértisztító hatásúak, és segítenek helyreállítani a folyadékháztartás és emésztés zavarait. (Testmozgáshoz, edzéshez ezért nélkülözhetetlen ezeknek a növényeknek a bevitele.)
Növényeit elsősorban a következő tulajdonságokról ismerheted föl: fehér vagy lilás színűek, nagy vízigényűek, hagymás virágúak, és szapora vagy éjszakai növekedésűek.
Mindezeknek megfelel például a burgonya, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, uborka, saláta, tök, sárgadinnye, görögdinnye, rizs.
A nap fűszerei: a koriander, zsázsa, majoránna, kakukkfű. Ha teheted, ezekkel fűszerezz. (Az is megteszi, ha egy darabka sajtra szórsz egy kis majorannát és elfogyasztod.)
Gyógynövényei: zsurló, hársfa, fagyal, békalencse, csobormenta, pitypang, galaj, akác, erdei füzike, százszorszép. Egy csésze gyógytea sokat segíthet a folyadékháztartás helyreállításában, ezért valamelyiket célszerű kipróbálnod.
Hétfőn víz helyett tejet is bátran fogyaszthatsz, illetve a tejtermékekkel készült ételeket is előnyben részesítheted. A tejföl, túró, sajt, joghurt, kefir és ezen alapanyagokból készült finomságok ugyanis jótékony hatást gyakorolnak az emésztésedre. A főzelékek alapja nagyrészt a fönt említett növényekből és tejfölből, tejszínből készült habarásból áll, ezért minden főzelékfélét célszerű hétfőn fogyasztani.
Érdemes arra is hangsúlyt fektetned, hogy ételeid nagy része langyos legyen. Ugyanis a túlzott hideg táplálék fogyasztása „fölülírhatja” az étel szimbólumát. Például eldöntöd, hogy reggelire joghurtot, délben hideg sárgadinnye krémlevest, vacsorára pedig kefirt fogyasztasz két kiflivel. Mivel mindegyik napszakban csak hideg étellel találkozol, így nem a Hold, hanem a Szaturnusz szimbólumaival fog elsősorban azonosulni a szervezeted. Ez azonban azért nem előnyös, mert a Szaturnusz a szervezetedben visszatartja a vizet, így a folyadék nem tudja a véredet tisztítani. Emellett érzelmi zártsággal is azonosultat, azaz elfojthatsz dolgokat, érzelmeid megélésében diszharmóniát okoz.
Ha másként nem, akkor formában vagy terítékben érdemes visszaköszönnie az adott nap szimbólumának. Jobban esik hétfőn az étel, ha az félkör, vagy cikkformára vágott. A fehér szín a lélek megjelenítője, így a Holdé is, ezért hétfőn fehér abroszon vagy fehér tányéron tálalva minden jobban ízlik. 

 

Kedd, a Mars napja:

Megfigyelhető, hogy a sportolók teljesítménye fokozottabb a Mars napján. Az egyensúlyt azonban ezen a napon is érdemes megtartanod, mert az energiát, amit fizikailag kiadsz, célszerű föl is venned, melyet az erre alkalmas ételekkel meg tudsz tenni. A csípős, savas, fűszeres, karakteres ízű ételek megfelelő vitalitást biztosíthatnak számodra. Ezért ha sportolsz, energikusabb lehetsz kedden. A Mars növényei szervezetedben fűtő hatást fejtenek ki, és védenek a káros baktériumoktól illetve méreganyagoktól. Ezeket a növényeket a következő jellegekről ismerheted föl: megvédi magát, szúr, csíp és/vagy gyakran vörös színű. Ilyen például a vöröshagyma, fokhagyma, paprika, capri, árpa, egres, málna, ribizli, kivi, torma, ananász, avokádó. A Mars fűszerei: bors, mustár, cayenne bors, chili, erős paprika, bazsalikom, komló. A hús fogyasztását érdemes ezen a napon előnyben részesíteni. Ha kedden gyógyteával is szeretnéd szervezetedet védeni, válassz a következőkből: csalán, borsmenta, máriatövis, csipkebogyó, csodabogyó, ezerjófű, zsálya vagy galagonya. A Mars gyógynövényei az aloé, komló, macskagyökér, zsázsa, fehér üröm, tárkony üröm, rebarbara, puszpáng, magyal, kökörcsin. Ha megsérülsz, ezekkel a növényekkel csillapíthatod a fájdalmat. Sőt, gyulladt területek csillapítására, zúzódásra, égésre, lázra is jók.
A hagyományos magyar konyha bővelkedik fűszeres, húsos vagy hagymás-paprikás ételekben. Ilyen például a pörkölt, lecsó, kolbász, hurka, sült hús, gulyás, paprikás krumpli. Az újszerű ételeink között is találsz erre a napra megfelelőt, mint például sült burgonya, fokhagyma krémleves, hagymás saláta. A vadhúsokból készült finomságok is alkalmasak erre a napra, mert a vadhús ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Erőteljes telt íze és színe energiát ad. Látványkonyhákban ma nagyon népszerű a lángoló italok és ételek szervírozása. Ezek az étkek szintén fokozzák a bátorságot, elszántságot.
Formában vagy színben is érdemes találkozni a Mars szimbólumaival. Kedden vágd az alapanyagokat hosszúkásra vagy hegyes formájúra, illetve színezd piros paprikával.
Az édes ételeket ezen a napon nehezebben dolgozza fel a szervezet, ezért ezeket lehetőség szerint kerüld, mert könnyen kibillenthet egyensúlyodból és energiádból.

 

Szerda, a Merkúr napja:

A nap színe a tarka. Legalább három színből álljon öltözködésed, de egymáshoz harmonizáló színeket válassz. Ha ezen a napon sportolsz, dinamikus leszel. Étkezésedet hasonló módon,, mint ruháidat jellemezze a sokszínűség, amit többféle alapanyaggal illetve fűszerrel is meg lehet oldani.
A Merkúr növényei színesek, homokos talajban élnek, hajlékonyak illetve gyorsan terjednek. Fogyasztásuk kedvező hatást fejt ki a légzőszervekre, bélrendszerre, idegrendszerre, agyra, az emlékezetre és a gyakran használt izomcsoportokra. Ilyen például a petrezselyem, zeller, paszternák, sárgarépa, zöldbab, borsó, brokkoli, köles, hajdina, ribizli, szilva, illetve a csonthéjasok közül a dió, mogyoró, mandula. Fűszerei: majoránna, kapor, ánizs, borsfű, édeskömény, kakukkfű, oregánó, tárkony, sáfrány.
Teakészítéshez elsősorban a következő gyógynövényekből érdemes választani: macskagyökér, eperfa, üröm, bodza, menta, borsikafű, levendula, citromfű, ezerjófű, hársfa.
Az ételek elkészítésében megjelenhet a gyorsaság és a könnyedség, nem szükséges sok időt fölhasználni az előállításukra. Ideális lehet egy könnyű zöldségleves, egy egyszerű színpompás saláta, de rakott ételekből is állhat az ebéd. A félkész ételek, illetve a gyors éttermek kínálata szintén megfelel a szerdai nap energiájának, de ezt csak ritkán ajánlom az adalékanyagok miatt. Ha szerdán fáradékonyság, feledékenység gyötör, vagy nem tudod kifejezni magad, rágcsálj nyers zöldségeket vagy diót, mogyorót, hatása gyorsan érezhető.
Formában és illatban is válassz a napnak megfelelőt. A vegyes, légies, jellegtelen illatok, illetve az apró és sokrétű formák jellemzik ezt a napot. Ételkészítésnél is figyelhetsz erre. Vágd apróra vagy különböző formájúra a hozzávalókat. A reszelést és a pürésítést azonban kerüld, az nem erre a napra való.

Folytatjuk….

[fblike]

“Asztrológia az étkezésben 1. rész” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Most talaltam erre az oldalra, es nagyon hasznos dolgokat tudtam meg.
    Szeretnem a mindennapjaimban ezt a tudast hasznalni.

    Ezer köszönet hogy ilyen szep csokorban adtak at ezt a tudast

    • Köszönöm szépen a visszajelzést, rendkívül örülök, hogy hasznos tartalommal szolgálhatok. 😊

Szólj hozzá!